Nieuws

Brandvertragende kunsthaag in openbare ruimten verplicht

Kunsthaag plantenwand brandvertragende uitvoering materiaal klasse C klasse B

Wij krijgen regelmatig vragen van klanten en projectleiders over de vuur- en brandveilige kunsthagen. De veel voorkomende vragen zijn: “Is een brandvertragende kunsthaag verplicht?” of “Wat is het verschil tussen brandklasse B en C?“. In deze blog hebben we de meest voorkomende vragen voor u op een rijtje gezet.

Is een brandvertragende kunsthaag verplicht bij sommige specifieke situaties?

Globaal kan gezegd worden dat bij gebruik in openbare ruimten altijd een brandvertragende uitvoering toegepast moet worden. Dus bij horeca, beurzen, festivals, pretparken en tentoonstellingen moet altijd een brandcertificaat overlegd kunnen worden aan de verzekering.

Hoe kunnen kunsthagen brandvertragend zijn?

Meestal word een kunststof kunsthaag na het ontwikkelingsproces ingespoten met een vlam vertragend middel. Dit is echter niet effectief omdat de brandwerende stof bij een regenbui van de bladeren afspoelt. Bij ons is dit niet het geval. Onze kunststof bladeren én mat zijn gemaakt van een vlam dovend/vertragend materiaal. De kunststof hagen blijven hierdoor jaren lang vuur -en brandveilig. Door onze top kwaliteit hagen kunt u zorgeloos blijven genieten van de groene kunststof wand in uw omgeving!

Wanneer adviseren jullie om de brandvertragende kunsthagen te bespuiten?

Bij zijden (polyester) bladeren kan een brandvertragende impregneer middel gebruikt worden. Omdat dit vuur- en brandveilige middel hierbij, net als een spons, opgenomen word in de poriën.

Voor PE kunststof bladeren is dit bijna niet mogelijk. PE neemt geen vloeistof op en blijft daarom op de bladeren liggen, hierdoor zal het dovend/vertragend materiaal bij een regenbui zal weg spoelen. Ons advies is daarom een brandvertragend soort te nemen vanuit ons assortiment. Deze kunststof bladeren én mat zijn gemaakt is van brandvertragend materiaal. U loopt dan niet het risico bij eventuele calamiteiten. Om nog maar niet te spreken over de daarbij horende aansprakelijkheden.

Wat is het verschil tussen brandklasse B en C?

Ons assortiment bestaat uit twee verschillende soorten brandklassen; brandklasse B en brandklasse C. De mate dat het kunststof van de kunsthaag brand of smeult is bepalend in welke klasse brandvertraging de kunsthaag valt. Klasse B is hoger dan C. Dat houdt in dat klasse B minder (snel) brand dan klasse C. Tijdens het bepalen van de Europese brandklasse wordt er ook gekeken naar rookvorming en druppelvorming van het kunststof gekeken.

Brandklasse B

Materialen in brandklasse B zijn heel moeilijk brandbaar. Deze hebben een erg grote beperking geven bij brand. Voorbeelden waarmee u dit kunt vergelijken zijn: PVC vloerbedekking, geverfde gipsplaat, cementgebonden spaanplaat.

Brandklasse C

Materialen in brandklasse C vertonen een beperkte vlam uitbreiding wanneer deze bloodgesteld worden aan de hitte van vlammen. De bijdrage van deze kunststof bladeren en mat bij brand is groot. Voorbeelden waarmee u dit kunt vergelijken zijn: zwaardere houtsoorten of een gipsplaat met behang.

Is het mogelijk om een brand-certificaat te krijgen?

Een brand-certificaat is op aanvraag beschikbaar. Daarnaast adviseren wij u graag bij speciale projecten. Want de brandweer en de verzekering stellen beiden speciale eisen met betrekking tot brandrisico’s.

U vind op onze website meer informatie over kunsthagen en brand klasse uitvoeringen.